Мъжкарят пропътува 11 500 километра, за да предложи услугите си на осеменител

Бъртъс, мъжкар от вида Индийски носорог, който години наред обитаваше зоопарка в Единбург, беше изпратен на "любовна експедиция" в Индонезия, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

В Кения маркираха 22 носорози, за да ги опазят

След като пропътува над 11 500 километра, придружен от собствен ескорт от ветеринари и охранители, 10-годишният Бъртъс вече се намира в новия си дом - зоопарка "Бату Сикрет" в провинция Източна Ява. Мъжкарят не само ще "предложи услугите" си като осеменител, но и ще фигурира в кампании за насочване на общественото внимание към усилията за опазване на вида на местните природозащитници.

Почина последният мъжки северен бял носорог (ВИДЕО)

Видът Индийски носорог е класифициран като "уязвим". В естествена среда в Североизточна Индия и Непал са останали едва около 3500 екземпляра от най-едрите сред всички видове носорози. Бъртъс е прекарал осем от десетте си години живот в Единбургския зоопарк. Носорогът, участвал в телевизионна кампания, се славеше като една от звездите на зоологическата градина. Бъртъс попадна в новинарските заглавия и през 2016 г., когато заради зъбобола му се наложи да бъде повикана пожарната.  От Единбургския зоопарк описват раздялата с дългогодишния обитател като "горчива". Ограждението на Бъртъс ще бъде преустроено, за да посрещне двойка нови млади мъжки носорози. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес