Мъжкарят пропътува 11 500 километра, за да предложи услугите си на осеменител

Бъртъс, мъжкар от вида Индийски носорог, който години наред обитаваше зоопарка в Единбург, беше изпратен на "любовна експедиция" в Индонезия, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

В Кения маркираха 22 носорози, за да ги опазят

След като пропътува над 11 500 километра, придружен от собствен ескорт от ветеринари и охранители, 10-годишният Бъртъс вече се намира в новия си дом - зоопарка "Бату Сикрет" в провинция Източна Ява. Мъжкарят не само ще "предложи услугите" си като осеменител, но и ще фигурира в кампании за насочване на общественото внимание към усилията за опазване на вида на местните природозащитници.

Почина последният мъжки северен бял носорог (ВИДЕО)

Видът Индийски носорог е класифициран като "уязвим". В естествена среда в Североизточна Индия и Непал са останали едва около 3500 екземпляра от най-едрите сред всички видове носорози. Бъртъс е прекарал осем от десетте си години живот в Единбургския зоопарк. Носорогът, участвал в телевизионна кампания, се славеше като една от звездите на зоологическата градина. Бъртъс попадна в новинарските заглавия и през 2016 г., когато заради зъбобола му се наложи да бъде повикана пожарната.  От Единбургския зоопарк описват раздялата с дългогодишния обитател като "горчива". Ограждението на Бъртъс ще бъде преустроено, за да посрещне двойка нови млади мъжки носорози. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си