Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ разкриват на къде можем да намерим вкаменелости в Мароко тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. В северноафриканското кралство е едно от най-големите находища на фосили в света. Хиляди мароканци печелят от бизнеса с трилобити и ортоцери. Скалите в Мароко са много стари и имат много сложна геоложка история. Огромната топлина и налягане са довели до отлагане на руди и минерални жили.

Снимки от находищата на фосили може да разгледате ТУК

Мароканската геология обхваща огромен период от време. Различните типове скали са образувани преди повече от 570 милиона години. Когато тези скали били отложени, топло, плитко море, пълно с живот, покривало района. Трилобитите се забивали по морското дъно, а огромни калмари ортоцери с конусовидни черупки, плували нагоре. Когато тези същества измрели, черупките им се запазили в калта на морското дъно.

Трилобитите са клас изчезнали членестоноги. Те се появяват в периода Камбрий. Последните трилобити изчезват в масовото измиране в края на Перм преди 250 милиона години. Те са втората по известност група изкопаеми след динозаврите и са най-разнообразната група животни в регистъра на изкопаемите, състояща се от девет разреда и над 15 000 вида.

Повечето от трилобитите са били прости малки морски същества, които филтрирали тиня, за да се хранят. След смъртта им останките на организмите се отлагали на дъното, покривали се с мека утайка, която ограничавала достъпа на кислород.

Вкаменелостите днес се намират най-лесно близо до брега, тъй като вятърът и вълните отмиват почвата и растенията и ги оголват. Срещат се и в пустините. Там условията са идеални, защото ги запазват цели. В някои пустини се срещат останки на динозаври. Откриват се дори техни яйца…

Защо търговията с вкаменелости процъфтява? Научете в новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.