Петото му издание е на 14 юли

Петото издание на Националния Фестивал на Лавандулата ще се състои на 14 юли в Средно Градище. От 2014 г. Средно Градище в община Чирпан е основен организатор и домакин на фестивала.

Уютно сгушено в полите на Сърнена Средна гора, гостоприемното селце ежегодно приема гости от страната и чужбина, а неговите приветливи жители отварят домовете и сърцата си за всички почитатели на омайната лавандула.

В своите досегашни общо осем издания в две национално значими лавандулови дестинации – Тракия и Добруджа (с. Средно Градище и гр. Генерал Тошево) фестивалът се радва на голяма популярност. Събитието е неделима част от културния афиш на двете общини и всяка година е очакван от организатори, участници, жители и гости с огромно нетърпение. Фестивалът се организира през втората половина на юли, в края на лавандуловата жътва.

Празниците, посветени на лавандулата са изключително успешни и се радват на голям интерес от земеделци, агро-специалисти, производители на етерични масла, представители на местната администрация и държавните структури от сектор „Земеделие“, жители и гости на китна Тракия и плодородна Добруджа.

СНИМКИ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ ИЗДАНИЯ НА ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ТУК

За организаторите това издание е малък юбилей, за който предвиждат гала-концерт на Глория, отпечатване на паметна брошура, отразяваща събитията и постиженията на Фестивала до момента, както и кратка история на участниците в неговите досегашни издания. Предстои издаването на Лавандулова карта на България, разработване на концепция за лавандулов туризъм в двете основни лавандулови дестинации и продължават усилията по отношение на популяризиране на празника в страната и чужбина.

Идеята за Фестивала на Лавандулата e вдъхновена от водещата роля на България в лавандуло-производството и значението на тази индустриална култура върху развитието на съвременното земеделие в страната ни. От 2012 г. насам България е безспорен световен лидер в отглеждането на лавандула и добив на лавандулово масло.

За изминалите четири издания Лавандуловият празник е посетен от над 16 000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.