Общината обмисля безплатни места за паркиране пред болници и църкви

Социални зони за паркиране пред болници и църкви в София. Общинският съвет предлага да се обособят толерантни паркоместа, на които да се паркира безплатно. Как ще се случи това?

Столичната болница „Царица Йоана” е едно от лечебните заведения в София, което е трудно достъпно за шофьорите. Зоната е зелена, тук паркирането е платено, а места почти никога няма. Затова от общината предлагат да се обособят няколко места, които да са свободни само за пациенти, за да не се налага на трудно подвижни болни хора да обикалят квартала преди да стигнат до лекарите. Такова е положението и с Атанас и дъщеря му, които искат да стигнат до поликлиниката на Военно медицинска академия. За да стигне до лекарския кабинет обаче, момичето минава през целия квартал куцайки. Причината е, че няма паркоместа в Зелената зона.

„Когато дойдете тук сутрин, е ужас. Няма къде да се спре! Аз самия съм спрял в преките”, разказва Атанас Делков.

ЗАРАДИ ПАРКОМЯСТО: Мъж получи заплахи за физическа саморазправа

Другият вариант, който пациентите на болницата прилагат, е паркиране транзит. По този начин синът на Силвия първо оставя майка си, а после търси паркомясто.

„Той седи с мен два часа, и само следи да не му изтече зоната за паркиране, пуска SMS-и и ако закъснее, ще му вдигнат колата или ще му сложат скоба”, разказва Силвия Минчева.

Пациентите на ВМА доскоро разчитаха на малките улички за паркиране. От ноември обаче и този вариант отпада, защото и в квартал „Крива река” идва Зелената зона. Затова от Общинският съвет имат идея след Синята и Зелената зона, да се появи и така наречената „социална зона”.

„Идеята е да се обособят няколко места – четири-пет или шест, на които хората да могат да паркират за определено време”, предлага Симеон Славчев, общински съветник от „Политическа група 5”.

Влизат в сила новите правила за паркиране в София

А това е вторият опит на общината да регулира паркирането край болниците, първият нарекоха Жълта зона.

Идеята на Жълтата зона е гражданите да разчитат на собствената си съвест и пред болницата да спират само пациенти, но контрол на практика няма.

„За да се осъществява контрол, трябва да помогнат и лечебните заведения, защото нашите контроли не могат да разграничат коя кола е на пациент в действителност и коя не”, коментира Румяна Милова, директор на Дирекция „Паркинги и гаражи“ в Център „Градска мобилност”.

„Всичко е възможно, стига да е разумно, но аз лично си представям  какво ще стане, ако освободим едни места от платено паркиране в съседство с платените зони”, на мнение е столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Освен пред болниците, предложението за толерантно паркиране може да освободи платени паркоместа и пред църквите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.