Можеше ли евтаназията да бъде предотвратена

Стопаните на убитите животни се готвят за нов протест - този път в София. Заканват се, че ще дойдат да питат властите какви обезщетения ще получат  в сряда. 

 

Около 400 животни в Шарково не са евтанизирани поради живите вериги

"Това можеше да бъде предотвратено. Дадоха ми документ, че някои от моите животни са били болни. Но за мен това беше хвърчащ лист - нямаше печат. Смятаме да отидем до София, за да ни кажат какво ще бъде изплащането и как да продължим да живеем", заяви животновъдка, чието стадо беше евтаназирано.

БАБХ: Пробите, доказващи чума по животните са пратени във Франция - резултатът е потвърден

Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадени в село Шарково, каза, че не знае дали в понеделник все пак няма да ги изгуби. 

"Обичам ги като мои деца. Всичко им давам - бонбони, вафли. Те са здрави. Трябва да ми разрешат да си ги гледам и да си ги наблюдавам. Но белите престилки ще решат", заяви тя за "Здравей, България".

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Умъртвиха над 3000 животни в засегнатите райони (ВИДЕО)

Жената беше категорична, че не се интересува дали държавата ще я компенсира с пари или не: "Важното е да ми оставят животните живички. За хапване ще имам пари". 

"Всеки нормален човек вижда трагедията в душите на хората. Но ние наистина не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално - по никакъв начин", поясни за "Здравей, България", Дамян Илиев, директор на Агенцията по храните (БАБХ).  

БАБХ: Пробите, доказващи чума по животните са пратени във Франция - резултатът е потвърден

"По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предупреждение, защото се счита, че е възможно собственици да укрият животни и по този начин да се компрометира цялата мярка", уточни той, като допълни, че би подал оставка, само ако смята, че не върши професионално работата си. 

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ: Стадото на баба Дора остана единственото в Шарково (ОБЗОР)

Междувременно, представители на Европейската дирекция по здравеопазване и политиката на потребителите идват на мисия у нас. Те пристигат по покана на Българската агенция по безопасност на храните.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Умъртвиха над 3000 животни в засегнатите райони (ВИДЕО)

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чумата по дребния добитък, отговарят на изискванията, разпоредени от Европа.

Какви обезщетения ще получат собствениците? Какво казаха те пред NOVA? Гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.