„Не са ми представили документ с марката на животното с положителна проба”, заяви Ана Петрова, в чието стопанство има 200 овце

„Сигурно няма да разрешим да бъдат взети втори проби от животните, защото още не ми е представен документ с марката на животното, което е с положителна проба. Искам този документ да ми се представи, да вляза в стадото и да открия това животно, защото съм сигурна, че то е живо и здраво, тъй като до момента няма никакви симптоми на заболяването”, заяви за „Здравей, България” Ана Петрова, собственик на една от фермите, чиито животни са заразени с чума. В стопанството на Ана и Тошко в село Болярово има 200 овце.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов се съгласи с това тяхно искане и изпрати ветеринарите да донесат документите, които според семейството животновъди и протестиращите, са били фалшиви, тъй като се разминава броят на животните. Освен това, в документите е посочено, че в стадото има и кози, което не е вярно, тъй като в стопанството на Ана и Тошко се отгреждат само овце. По този начин ветеринарите бяха отпратени и недопуснати да вземат втори проби, но се върнаха, за да донесат забрана животните да не бъдат извеждани от обора. 

Изплащат обезщетенията за евтаназираните животни в Странджа и Крайново

„Аз бях и все още съм една от протестиращите животновъди. Имам усещането, че съм нарочена. Не съм съгласна да се избиват здрави животни”, категорична е Ана Петрова. 

След като документът за положителната проба за чума по овцете пристигна, Ана Петрова го показа пред камерата на NOVA. 

"В документа се посочва, че в стадото има 83 овце и 16 кози. Но това не е така. Аз кози нямам. Говори се, че при нас имало една положителна проба, но в документите са посочени две ушни марки. Не вярвам на нищо от самото начало", каза още Ана Петрова, животновъд. 

А в района мерките за сигурност са засилени. Колите ежедневно биват спирани за проверки от Полицията и Жандармерията. Извършват се и дезинфекции.

Скандал в Болярово: Баба Дора се срещна със земеделския министър (ВИДЕО)

„Засилени са мерките за сигурност относно придвижването на животни и хора по пътищата в района, където са регистрирани случаите на чума по животните", коментира областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено

„Ние останахме шокирани след проведения протест и решенията, които бяха взети в Министерския съвет”, коментира Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди и член на Националния консултативен съвет по животновъдство към Министерството на земеделието. Изказването й беше по повод четирите оставки, които премиерът Бойко Борисов разпореди в сряда – зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, на директора на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, на директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов. 

Припомняме, че от днес започна изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в селата Странджа и Крайново. Сумата, която беше отпусната за селата е в размер на 61 000 лева.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Велина Сашева, Владислава Тричкова, Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.