Проверяват се документите на шофьорите и изправността на превозните средства

Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси. Шофьорите ще бъдат проверявани за валидна застраховка "Гражданска отговорност" и за винетки.

26 325 нарушения при последната полицейска операция за скорост

Акцията е във всички страни-членки на европейската организация TISPOL. Пътните полицаи проверяват съвместно със служителите на Икономическа и Криминално полиция, както и с тези на „Автомобилна администрация”.

Масово проверяват автобуси и камиони в страната (ВИДЕО)

Проверяват се документите на шофьорите и изправността на превозните средства. Следи се и за стоките, които се превозват, както и за нелегален трафик на мигранти. Проверяват се и тахографските шайби на камионите.

АКЦИЯ: Над 2300 нарушения на пътя за 10 часа

„От началото на тази операция сме установили водач на товарен автомобил, който управлява без свидетелство за управление на МПС. Имаме два автомобила, които са технически неизправни и водачи с глоби и наказателни фишове”, обясни главен инспектор Росен Рапчев.

Рано тази сутрин започнаха проверките на тежкотоварни автомобили на входа на Ботевград. Сред изрядните шофьори имаше такива, които са в сериозно нарушение на закона.

„Има автомобил с наложена 2000 лв. глоба и отива на наказателен паркинг. Този автомобил е технически неизправен и също така водачът не е представил свидетелство за управление”, разказа главен комисар Росен Рапчев от „Пътна полиция”.

 Нарушителят е македонският шофьор Сашо Трипоновски. От 15 години упражнява професията и пътува из Европа. Този път обаче е в сериозно нарушение. За това служителите на реда свалиха регистрационните му табели, а камионът е откаран в наказателен паркинг.

„Констатирахме счупени спирачни дискове, нямаше шофьорска книжка и констатирахме нарушения на използването на тахографските листа”, каза инспектор Виктор Васев от Автомобилна администрация.

По време на засилените проверки на тежкотоварните автомобили представителите на икономическа и криминална полиция пък ще имат задача да проверят за незаконен трафик на мигранти, крадени автомобили, превоз на крадени стоки или наркотични вещества.

При предишната подобна операция, през месец май тази година, екипите са проверили над 5200 товарни автомобила и са констатирани 1700 нарушения.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.