Напрежението е заради арестуван американец в Турция

Рекорден срив на турската лира. За първи път валутата на нашата съседка падна под 5 лири за един долар. Поводът са санкциите, които Съединените щати наложиха на двама турски министри заради арестуван американец. Експерти обаче сочат, че причините за срива са по-комплексни.

Заради обвинения срещу пастор: Задълбочава се напрежението между Вашингтон и Анкара

Разпродажба на турски ценни книжа започна, след като Вашингтон обяви санкции срещу двама турски министри - Абдухамит Гюл и Сюлейман Сойлу. Американците ги обвиняват, че стоят в основата на незаконното задържане на пастора Андрю Брънсън в турски затвор.

„Заплахите срещу Турция не отиват на Америка. Ние сме верен съюзник в НАТО и сме стояли на тяхна страна много пъти. Извинявайте, но не приемаме този заплашителен тон", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Ердоган: САЩ могат да загубят искрен съюзник в лицето на Турция

Турция обвинява задържаният пастор в шпионаж и връзка с терористични организации и каза, че ще го върне в Америка, ако те им изпратят проповедника Фетулах Гюлен.

Един от санкционираните министри Абдулхамит Гюл написа: "Нямам никакви намерения да живея в Съединените щати. Не притежавам и един цент извън Турция."

Другият санкциониран министър се закани, че на обвиняваният за опита за преврат в Турция Фетулах Гюлен няма да ще бъде позволено да остане в Съединените щати.

"Ще го хванем", написа Сюлейман Сойлу в Twitter.

Според експерти санкции срещу министрите на правосъдието и вътрешните работи не би трябвало да имат никакво реално отражение върху икономиката и финансите, но реалността е друга.

Инвеститорите разчитат в санкциите поредния знак за международната изолация на Турция и се притесняват от неща като назначаването на зетя на Реджеп Ердоган за финансов министър и политическия натиск върху централната банка да намали лихвите в разрез с финансовата логика.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.