На 1 август страната въведе забрана за поява на обществени места с ислямско було

Френски бизнесмен от алжирски произход изрази готовност да плаща глобите, налагани на жени, които носят бурки в Дания, съобщава БТА.

Рашид Неказ заяви, че следващия месец планира да посети страната, която наложи забрана за носене на ислямско було от 1 август.

В имейл до датския ежедневник Неказ казва, че лично той се противопоставя на никаба, но защитава "правото да се носи никаб, както и правото да не се носи никаб".

Това е було, закриващо изцяло лицето. На него има само дупки за очите. Хиджабът пък е кърпа за глава, за която въведената в Дания забрана не важи.

Неказ вече е плащал глоби в други европейски страни, включително Франция и Белгия, които въведоха аналогични забрани за носене на обществени места на дрехи, закриващи изцяло лицето.

Първата глоба в Дания бе наложена в петък. 28-годишна жена беше санкционирана с 1000 крони (156 долара) за носене на никаб в супермаркет в град Хорсхолм. При повторно нарушаване на забраната може да бъдат налагани и по-високи глоби.

Според Мартин Хенриксен от Датската народна партия, която отдавна се бореше за въвеждане на ограничението, ако Неказ плати глобата, сумата трябва да се смята за доход и глобената жена да плати данък върху него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.