Правителството иска оставката на Ралица Агайн, ДАНС проверява КФН

Правителството поиска оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн заради фалита на "Олимпик". В същото време ДАНС и прокуратурата започват проверка на дейността на комисията, а във вторник Народното събрание се събира извънредно по казуса.

ФАЛИТ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛ: Какво трябва да направят потърпевшите?

Застрахованите в „Олимпик” не могат да разчитат да получат парите си от българската държава и Обезпечителния фонд. Ще трябва да си ги търсят от кипърската страна и техните гаранционни фондове. На този етап единственият виновен за казуса се оказва зам.-председателят на КФН Ралица Агайн.

Захариева иска среща на наши и кипърски експерти по случая "Олимпик"

Аферата „Олимпик” предизвика спешна среща при премиера и завърши с искане за оставка.

„Намираме сериозно пропуски в работата на ръководителя на направлението „Застрахователен надзор” г-жа Агайн. Позицията на правителството е, че тя трябва доброволно да освободи поста, който заема”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му още през месец май се знаело, че лицензът на кипърската компания е отнет и почти нищо не било направено. 

Владислав Горанов: Правителството иска Агайн да напусне КФН

„В деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската КФН не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират”, заяви Горанов.

Отговорност поискаха и няколко потърпевши от фалита на "Олимпик", които протестираха пред сградата на КФН.  

Прокуратурата и ДАНС започват проверка на Комисията за финансов надзор

Клиентите на фалиралия застраховател продължават да се питат дали ще получат парите си. Според експерти част от платените от потребителите пари са в така наречения Обезпечителен фонд и трябва да се използват за изплащане на щети в случай на фалит.

Финансовият министър обаче определи тези твърдения като спекулация. По думите му „Олимпик” е правила вноски само в една от сметките на Гаранционния фонд.

Експерт: Обезпечителният фонд плаща щети при фалит на застрахователя

От БСП определиха срещата при премиера като опит за замазване на очите на хората и внесоха подписка с искане за извънредно заседание на парламента по казуса.

„Ние твърдим, че можем да стигнем до това решение Гаранционният и Обезпечителният фонд в България да платят на хората. Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприемем тези стъпки”, заяви Корнелия Нинова.

БСП ще поиска пълен отчет за активите на „Олимпик” в България, как работи КФН, колко пари има в Гаранционния фонд на комисията и в кои банки се съхраняват те.

Борисов за "Олимпик": Това започва да става опасен прецедент (ВИДЕО)

Заради фалита на "Олимпик" в МВнР беше извикан кипърският посланик. Оказа се, че България все още няма официална информация от Кипър за процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията.

„Ако дружеството се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани няма нужда да подават заявления пред никого и ще имат право да получат обезщетени от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, ще трябва да се удовлетворяват от масата на несъстоятелността”, обясни министър Горанов.

СЛЕД ФАЛИТА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛ: Потърпевши "паркираха" колите си пред НС (ВИДЕО)

Ако се стигне до втория вариант, държавата обмисля да наеме кипърско адвокатско дружество, което да представлява интересите на застрахованите в „Олимпик” българи. 

Какво ще е решението на Ралица Агайн след призивите на властта, поне в рамките на днешния ден не стана ясно. Опитите на екипът на Новините на NOVA да се свърже с нея се оказаха неуспешни. От председателя на парламента Цвета Караянчева зависи кога ще свика извънредното заседание на парламента. Най-късно това може да стане идния понеделник. 

ВСИЧКО ЗА АФЕРАТА "ОЛИМПИК" ЧЕТЕТЕ ТУК 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.