Коментира Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи

Може ли „Гражданската отговорност” да стане 800 лева?

Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи.

„Обезщетенията надминават приходите, които застрахователите имат по тази застраховка „Гражданска отговорност”. Това не го твърдим ние застрахователите, а това е в официален доклад на Комисията за финансов надзор”, заяви Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Изтече гратисният период за застраховани в "Олимпик"

По думите й докладът установява недостиг от 60 милиона лева към края на миналата година. Парите за изплащането на тези обезщетения са от други застраховки, които са по-печеливши.

„Тази година недостигът се очертава да стане още по-голям”, заяви Колчакова.

Причините били няколко. Сред тях – решение на ВКС, което разширява кръга от хора, които имат право да търсят обезщетение за морални болки и страдания за загинал техен близък.

Какви са правата на пострадалите при катастрофи?

„Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице”, обясни Колчакова.

„Изчисляваме дупката да бъде между 800 милиона до 1 милиард и 300 милиона”, обясни Колчакова. „Ако има такъв недостиг, пътищата са два – увеличаване на цената на „Гражданската отговорност”. Това 800 лева обаче е непостижимо, нека бъдем реалисти”, коментира Колчакова. „Другият вариант е да се ограничат сумите на обезщетения, които се изплащат”.

Колчакова обясни, че последните 5 години има 3000 загинали по пътищата у нас.

Кой ще плаща със 180% по-скъпа "Гражданска отговорност"?

Преди дни премиерът Борисов цитира статистика, според която 42% от катастрофите в Румъния, или както ги водят - настъпили застрахователни събития, са с коли с български табели.

„Факт е, че в Румъния циркулират много автомобили с българска регистрация, които са собственост на румънци. Те задържат българските табели на автомобилите, които купуват от нас, заради по-ниската цена на „Гражданската отговорност”, но и заради различни екологични такси. Карат така не само в Румъния, но и в Италия. Изключително много са щетите по „Гражданска отговорност” от случаи в Италия, извършени от румънци с коли с български регистрационни табели”, обясни Колчакова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.