Има липса на прозрачност и отчетност, заяви президентът

Президентът Румен Радев даде своя пръв коментар за фалита на застрахователната компания "Олимпик" и срива в Търговския регистър. Според държавния глава и двата случая показват липса на надзор и абдикация от отговорност.

Кой ще изплати обезщетенията на застрахованите в „Олимпик”?

"Въпросът и с „Олимпик”, и с Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя. Тук не става въпрос за технически отказ, за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността“, заяви Радев.

ПРАЗНИК ВЪВ ВРАЖДЕБНА: 70 години от създаването на военно-транспортната авиация

Според президента в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за подготовка за приемане във валутно-курсовия механизъм, включващи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, Търговският регистър се срива и всява хаос в бизнеса, а  в застраховането избухва скандал, което показва, че на практика няма надзор.

Държавният глава посочи, че в същото време се увеличава капиталът на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин.

„В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън? Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България – и за Шенген, и за Еврозоната. Трябва да се работи за доверие. Това означава много“, подчерта още държавният глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.