Той почина след тежко боледуване

Именитият български художник Никола Манев почина днес в Париж след боледуване, съобщи за БТА синът му Александър Манев.

В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата. На входа й той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт. Смъртта е настъпила в 22.15 ч. българско време.

Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщиха от семейството му.

На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години. 

Никола Манев е роден в Пазарджик, но е отрасъл в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „Живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон и се установява в Париж.

Манев има зад гърба си повече от 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. През 2008 г. Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.

От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми - странните земни образувания на българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви. Към една от тях той се връща особено често – романтичните гледки на парижките покриви и комини.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. През целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Екипът на NOVA изказва най-искрени съболезнования на близките на големия български художник!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.