Такова становище бе гласувано от УС на Академията в четвъртък

"Отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията". Това се казва в официално становище, гласувано на заседание в четвъртък.

Ръководството на БАН освободи директора на НИМХ

УС поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН. 

Малко по-рано ръководството на Академията прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на НИМХ. Той посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност. Професорът беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Синоптиците отново се вдигнаха на бунт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вчера пък синоптиците излязоха на пореден протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за съдбата на НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде разрешен. Синоптиците заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.