Космическата агенция ще използва лазери, за да измери истинската плътност и големина на топящите се ледени шапки на Земята

Космическия апарат  ICESat-2 на НАСА, който ще измерва ледовете на Земята с авангарден лазер, беше изстрелян с ракета "Делта 2" от базата "Ванденбърг" в Калифорния, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. Мисията е "изключително важна за науката", каза по-рано Ричард Слонакър, който отговаря за програмата  ICESat-2 в НАСА.
Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата.

Откриха воден лед на Луната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предишната мисия  ICESat продължи от 2003 до 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида. 
Новият космически апарат ще даде възможност на специалистите да разберат колко допринася топенето на ледовете за покачването на океанското ниво. 
"Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година" - каза Том Уогнър от програмата "Криосфера" на НАСА. Комбинирането на тези точни данни с известните от предишни години ще подобри разбирането на климатичните промени и ще даде възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво. 
ICESat-2 е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия.

НАСА изстреля сондата „Паркър” за изучаване на Слънцето (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки мощността си, лазерният лъч няма да е толкова топъл, че да разтопява леда, защото орбиталният апарат ще е на височина 500 км над Земята. 
Лазерът на  ICESat-2 ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата. 
Мисията е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.