Повечето лед е на места, където температурата не надвишава минус 157 градуса

Учени откриха доказателства за повърхностни депозити от замръзнала вода в кратери на южния и северния полюс на Луната, където никога не пада пряка слънчева светлина, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Повечето лед е на места, където температурата не надвишава минус 157 градуса по Целзий. 

КРАСОТА В НЕБЕТО: Най-дългото лунно затъмнение от началото на века (ВИДЕО+СНИМКИ)

Учените от Хавайския институт по геофизика и планетология са измерили светлината, разпръсната през материала, за да потвърдят наличието на лед по начин, невъзможен досега. 

Откритието е направено с данни от инструмента на НАСА за минераложко картографиране, който беше на индийския космически апарат "Чандраян-1" през 2008 г. 

Предишни изследвания показаха възможни признаци за повърхностен лед на южния полюс на Луната, но според специалисти тези измервания може да са в резултат от рефлективност на пръстта.

НАСА с виртуална обиколка на Луната (ВИДЕО)

Замръзналата вода един ден може да се използва за пиене в лунна база или от нея да бъде извличан кислород, както и водород за ракетно гориво. 

НАСА определи като ключова стъпка в дългосрочния план за завръщане на Луната изучаването на разпределението на леда на лунната повърхност и как е попаднал там.

Китайската и европейската космическа агенция предвиждат бъдещи мисии до Луната с възможно създаване на лунна база.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си