Хората се обявиха за защита на правата на словото пред Съдебната палата

Протест в защита на свободата на словото пред Съдебната палата. Няколко стотин души подкрепиха разследващия журналист от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биру, които бяха арестувани в четвъртък при опит да заснемат изгарянето на доказателства за злоупотреби с еврофондове. 

Спиридонов: МВР няма на кого да се извинява заради ареста на журналиста от „Биволъ”

Според протестиращите случилото се е посегателство и срещу правото на обществото да бъде информирано за случващото се.

Защо задържаха разследващ екип край Радомир?

От МВР няколко пъти обясниха, че арестът не е незаконен, а става въпрос за недоразумение. От тяхна страна нямало нарушение и затова нямало нужда и от извинение, а само от разяснение.

„Когато едно лице бъде доведено в помещение на МВР, полицаят е длъжен да попълни такава заповед. Колегите са спазили закона. Не са държани с белезници. Задържани са с белезници от патрула, тъй като не познава хората. В момента, в който идват служители на ГДБОП и те са представили журналистическите си карти, са им махнати белезниците и са помолени да отидат в районното управление. Някой се опитва да гледаме филм с измислен сценарий”, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

ЗАДЪРЖАНИ ЖУРНАЛИСТИ: Разследващ екип отведен в полицията в Радомир посред нощ (ОБЗОР)

От днес с казуса „Биволъ” се зае и ДАНС по сигнал на СГС и вицепремиера Томислав Дончев. В петък той също сигнализирал до главния прокурор, че с еврофондовете има съмнения за измами.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.