Наложи се и намесата на полицията

Отново напрежение заради чумата по добитъка в Странджа. Протести и жива верига пред автомобил с експерти на Земеделското министерство и ветеринари от Областната дирекция по безопасност на храните.

БАБХ е подала сигнал в прокуратурата заради стадото в Болярово

Наложи се и намесата на полицията. Сблъсъците се разиграха в Ямбол по време на заседание на Областния кризисен щаб за справяне с чумата по дребните преживни животни.

В основата е казусът с ферма в Болярово. Фермерка трети месец не допуска ветеринари за повторни проби от животните. Мотивът й е, че има манипулация на първите проби за чума.

"Поканила съм ветеринарните доктори да дойдат и да си направят сами аутопсия, но никой не се появи", каза собственичката на стадото Ана Петрова.

Случаят стигна и до главния прокурор Сотир Цацаров. От опозицията също се намесиха в спора.

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Животновъди от Странджа отново на протест (ВИДЕО)

"На 13 септември, БАБХ изпраща доклад до Световната организация по здравеопазване на животните, че въпросното стадо от 203 овце е избито и погребано", заяви Кристиан Вигенин, секретар на ПГ на "БСП за България".

Във фермата, заедно с полиция, пристигнаха ветеринарни лекари. Те пожелаха да вземат кръвни проби от живите животни в стадото, както и да направят аутопсия на мъртвите. Стопаните не позволиха това да се случи.

Д-р Величко Петков от БАБХ беше категоричен, че причината за смъртта на животните не може да се установи от пръв поглед, без да се направят кръвни проби. По негови думи за момента стадото е здраво.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.