Това се казва в доклад, разработен по искане на правителството

Великобритания не би трябвало да предлага преференциален достъп на работници от Европейския съюз пред онези, които са извън съюза, след Brexit, сочи доклад, разработен по искане на правителството. Независимият Консултативен комитет по миграцията (КСМ) заяви, че решенията за това кой може да работи във Великобритания, след като отпадне свободното движение с ЕС, трябва да се съсредоточи върху привличането на висококвалифицирани хора. Премиерът Тереза Мей посочи, че е отворена за подобна идея, като има информации, че огласяване на това може да има на конференцията на Консервативната партия този месец. Това обаче може да доведе до проблеми при преговорите по Брекзит с ЕС.

BREXIT И БЪЛГАРИТЕ: Какви са трудностите пред сънародниците ни?

Очакванията на Лондон за близки търговски отношения с блока вероятно ще бъдат свързани с исканията за преференциален достъп на работниците от ЕС. От КСМ казват, че ако имиграцията не е част от преговорите за Brexit, "препоръчваме да се премине към система, в която да се управлява цялата миграция без преференциален достъп за гражданите на ЕС". „Бъдещата политика "трябва да насърчава висококвалифицираните работници, тъй като има ясни доказателства, че те носят ползи за публичните финанси на Обединеното кралство, иновациите и производителността."

Комитетът препоръча да се премахне горната граница на броя на висококвалифицираните работници от трети страни, който се разрешава всяка година, и да се разшири, така че да включва повече умения. Това може да засегне някои сектори, които са се развили бързо през последните години на фона на евтиния труд, като например производството на храни. Правителството поръча доклада миналата година.

В интервю за Би Би Си в понеделник Тереза Мей предложи тя да даде на работниците от ЕС и извън ЕС еднакви права да работят във Великобритания.

Заради BREXIT: Един от най-големите производители на техника в света се изнася от Великобритания

Пазарите се готвят за срив на британската лира заради Brexit

Brexit или Армагедон?

Година преди Brexit - преходът като амортисьор за удара

Законът за Brexit е приет, Великобритания може да напусне ЕС

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.