Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента

Законопроектът, който установява решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, стана закон след месеци на разискване. Това съобщи председателят на Камарата на общините Джон Берков, цитиран от БГНЕС.

Лондон обяви правилата за чужденците на Острова след Brexit

Той информира, че законопроектът на ЕС, отменящ Закона за европейските общности от 1972 г., чрез който Великобритания става член, е получил кралско одобрение от Елизабет II.

Той утвърждава денят на Brexit в британското законодателство като 29 март 2019 г. в 23 ч. - полунощ в Брюксел, определен като края на двугодишния процес на оттегляне по член 50.

Законопроектът претърпя повече от 250 часа тежко разискване в парламента, тъй като беше представен през юли 2017 г.

30% от българския бизнес ще пострада от Brexit

Проевропейците отпразнуваха миналата седмица приемането на законопроекта от парламента като доказателство, че въпреки продължаващата несигурност по време на преговорите с Брюксел, Великобритания ще напусне ЕС.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че е проправен „необратимо“ пътя за Brexit, добавяйки, че шансовете на Великобритания да не напусне "сега са нула".

Член на управляващата Консервативна партия заяви в края на седмицата: "Официалната позиция около Brexit сега е изчистена. Това прави ръката на премиера много по-силна."

Българите и румънците във Великобритания са се увеличили с 80% за 3 години

Друг проевропейски консерватор заяви, че Мей ще отиде на срещата на върха на ЕС по-късно тази седмица "с вятър в платната си".

Правителството премина през големи трудности, за да прокара законопроекта в парламента и бе принудено да даде известна власт на депутатите за последната сделка относно Brexit, договорена с Брюксел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.