Остават неясни критериите кои къщи как да бъдат ремонтирани

Омбудсманът дава на съд кмета на Хитрино. Процедурата е прецедент и ще бъде задействана за първи път. Причината е отказ на информация за изразходването на средствата за възстановяване на селото след експлозията. Почти две години след инцидента все още има хора, които живеят във фургони и неремонтирани покриви.

Омбудсманът дава на съд кмета на Хитрино (ВИДЕО)

„Проблемът е, че няма достъп до документите, където се описва какви ремонти са направени и за какви пари. Това, което видях сега, бяха много хора, които вече искаха да говорят. Преди те се страхуваха повече”, коментира в „Здравей, България” разследващият репортер на NOVA Генка Шикерова.

ДЕЛОТО "ХИТРИНО": Показаха печката и пробойната, предизвикали взрива

В Хитрино остават неясни критериите кои къщи как да бъдат ремонтирани. Разбивка за стойността на извършените строителни работи няма. Хората нямат копия от договорите и количествено-стойностните сметки, въпреки че трябва да имат екземпляр.

ДЕЛОТО "ХИТРИНО": В съда разпитват стрелочниците

Справка по договорите за строителство на нови къщи показва, че цената на квадратен метър на постройките, финансирани с пари от държавата, излиза около 2000 лева. Въпреки парите и обещанията, в Хитрино все още има строящи се къщи и недовършени ремонти. По думите на заместник-кмета те ще приключат скоро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.