Показват документи и предмети, свързани с Независимостта на България

„Дипломация и доблест“ - изложба, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България.

Изключително интерсна изложба, която всеки българин трябва да види! Държавната агенция "Архиви" показва за първи път уникални предмети и документи, свързани с Независимостта на страната ни.

Перлите в короната на изложбата са проектите и оригиналът на изключително рядко показвания  „Манифест”, с него Княз Фердинанд I провъзгласява във Велико Търново през 1908 година  Княжество България за независимо царство. Великолепният манифест е дело на Харалампи Тачев.

„За него е платена солидната на времето сума от 6000 златни лева! Затова е толкова луксозна опаковката. С цел като светина да бъде запазена за поколенията”, обясни Валентина Задгорска, експерт в отдел „История” на Националния исторически музей.

Богато орнаментираният сребърен тубус е положен в резбованото дървено ковчеже с метален обков.

„Стилът на изработка кореспондира със Средновековните ни ръкописи. Идеята е да се покаже приемственост на Третото царство с величието на Средновековната Българска държава”, разказва историкът.

Акцент е и сребърната конституция на Българското царство от 1911-а година.

„Масивно сребро, много висока проба! Изработено е в Берлин и е украсена със скъпоценни камъчета! Вътре е изсписана красиво от един от най-известните софийски калиграфи - Димитър Перфано! Тя е много важна, защото увеличава пълномощията на Княза”, продължава разказа си Задгорска.

ВПЕЧАТЛЯВАЩА ИЗЛОЖБА: Представят творенията на български художници от 20 век

За първи път се показва Българо-турският протокол от 1909-а.

Това е най-важният документ, с който България е призната за независимо царство от Османската империя!

Изящен по своята изработка е дипломът на княз Фердинанд І, като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907-а. Това е едно от най-успешните изложения за българските производители, които получават десетки медали и грамоти!

„Идва да покаже, че провъзгласяането на Независимостта е неслучаен акт, а резултат от успехите, постигнати от Княжеството в политическо, стопанско и културно развитие”, казва Валентина Задгорска.

Сред експонатите е и дипломатичекса кореспонденция - непоканването на Иван Гешов на официалната вечеря по повод рождения ден на Султана, отзоваването му след това от Цариград, стачката на служителите от Източните железници, подкрепата на Австро-Унгария - една шифрована телеграма.

Изложбата можем да видим до 20 октомври в Националния исторически музей.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.