Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите до една от най-големите будистки забележителности в Мианмар тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Пещерите Пиндая, разположени в непосредствена близост до едноименния град, са будистки поклоннически места и туристическа атракция, разположена на варовиков хребет в региона Миелат.

Снимки от пещерите Пиндая може да разгледате ТУК

Вътрешността на най-южната пещера съдържа над 9 000 изображения на Буда. Някои от по-старите статуи в пещерата имат надписи, датиращи от края на 18 век, а най-ранният е от 1773 г.

Макар че повечето статуи са от края на 18 и началото на 19 век, много други са били поставени там от различни дарители през цялата история на пещерата като това дарителство продължава и до наши дни.

Колекцията като цяло формира впечатляващо изложение на будистката иконография и изкуство от ранната епоха на Конбаунг до съвременния период. Никое друго място в Бирма не показва такова стилово многообразие, не само в изображенията, но и в декоративните тронове и декоративните прегради, които обграждат образите.

В пещерата има около седемдесет уникални образа на традицията на Бисакагуру, датиращи от края на 18 век. Те са уникални с това, че стилът на косата, очите, носа, ушите, робите са различни от повечето други образи от Бирма. Tакива изображения не се намират никъде другаде в Бирма и според будистката иконография, са от традицията на Махаяна, а предположението е, че в известен период пещерата Пиндая е служила на култа Махаяна Бисакагуру.

Гледайте новите епизоди на “Без багаж“ всяка неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.