Сръбският президент Александър Вучич армията на страната да бъде поставена в пълна бойна готовност

Опозиционната партия „Самоопределение“ организира протест в Прищина срещу предложенията на президента на Косово Хашим Тачи за корекции на границата със Сърбия.

Междувременно Косовската полиция отхвърли медийните информации, че президентът на страната Хашим Тачи е на посещение в северната част на Косово, предаде базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express, цитирано от „Фокус”.

АНАЛИЗ: Косово - „замразено блюдо“ в балканската кухня

Полицията уточни, че засиленото присъствие на специалните му екипи в района на язовира Газивода е част от рутинни операции. Това е потвърдено от прессекретаря на косовската полиция Байрам Красники пред Gazeta Express. Според информации от по-рано, президентът Хашим Тачи е бил на посещение в граничния район Бърняк до границата със Сърбия. Новините за неговото посещение на север и разполагането на специални екипи на косовската полиция около язовира Газивода идват в момента на провеждане на протеста.

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил армията на страната да бъде поставена в пълна бойна готовност, съобщиха източници, близки до кабинета на държаният глава. 

По-рано бе съобщено, че около 60 членове на Косовските специални части са били разположени в непосредствена близост до язовира и изкуственото езеро Газивода. Косовските военни са влезли и в Центъра за развитие на екологията и спорта, намиращ се в непосредствена близост до водноелектрическата централа. Главният говорител на КФОР Винченцо Грасо заяви, че мироопазващите сили нямат информация, че косовски военни са навлезли в северната част на Косово близо до водноелектрическата централа "Газивода". Той подчерта, че информацията се проверява и че ситуацията се наблюдава.

Еврокомисар: Сърбия трябва да разреши граничните спорове със съседите си

Повече от две трети от анкетираните граждани в Косово са против идеята за размяна на територии, сочат резултатите от допитването във връзка с процеса на диалог между Прищина и Белград, проведено от Демократическият институт на Косово, цитира БГНЕС.

СПОРЪТ "КОСОВО-СЪРБИЯ": Първите дипломати са против промяна на границите им (ВИДЕО)

Според резултатите от проучването 77, 6 % от участниците са против идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово. На въпроса как биха реагирали гражданите, ако управляващите в Белград и Прищина се договорът за размяна на територии по етнически признак, 51,5 % от анкетираните заявяват, че ще излязат на протест срещу такъв договор.

71 % изразяват недоволство от позициите на президента Хашим Тачи в диалога с Белград, а само 20 % - са доволни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.