ЕС отпусна спешна хуманитарна помощ

Мащабът на трагедията в Индонезия расте. Хиляди вероятно са загинали при бедствието, обяви вицепрезидентът на страната на фона на трескавите опити да бъдат намерени оцелели след мощното земетресение и вълните цунами. Официално  загиналите са 832 души, но още не е ясна ситуацията във втория голям град, който пострада - Донгала.

Спасителите бързат доколкото им позволяват условията. Мащабът на бедствието е толкова голям, че е физически невъзможно екипите да проверят всяка срутена сграда в рамките на два дни.

СНИМКИ НА СИТУАЦИЯТА СЛЕД ТРУСА ВИЖТЕ ТУК

Пример за трудностите пред спасителните екипи е един от хотелите. Сградата е масивна и се смята, че под останките от нея има хора. Тежката техника, необходима за разчистването, трудно може да бъде докарана. Подобна е ситуацията с един от големите търговски центрове в Палу.

Паралелно с търсенето на оцелели върви евакуация на района. Хората се превозват до летище, от което след направеното разчистване могат да излитат военни самолети. Някои се извозват към вътрешността на страната, защото в Палу няма условия за живот. Други са с наранявания и военните ги карат към болници в незасегнатите от бедствието райони.

Над 800 са вече жертвите на земетресението в Индонезия (ВИДЕО)

Сред трагедията Индонезия откри и своя герой. Млад авиодиспечер останал на поста си, докато не се увери, че и последният самолет, за който отговаря, е излетял. Антониус Агунг загинал, докато се опитвал да избяга от кулата. В социалните мрежи пилотът  на последния излетял самолет му изказа благодарност. Тялото на диспечера беше отнесено от церемониален взвод за погребение с почести.

Междувременно Европейският съюз отпуска 1,5 милиона евро помощ за Индонезия. Заради големия брой жертви и щети, причинени от труса и цунамито, Европейската комисия отпуска спешната хуманитарна помощ. Комисарят по управлението на кризи Христос Стилянидис заяви, че ЕК насочва средствата към най-засегнатите в Индонезия.

“Нашето финансиране ще помогне на най-уязвимите и за това да се осигурят храна, подслон, вода и медицински материали", каза Стилянидис.

Еврокомисията ще изпрати и експерт в областта, за да подпомогне и координира усилията на Европейския съюз.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.