Ще получат ли обезщетение жертвите на схемата?

Гел за матраци, имлантиран вместо силикон в дамски бюстове - звучи невероятно, но точно това се е случило на близо половин милион жени по света. Те са попаднали в схема с фалшиви силиконови импланти. Френски съд даде ход за измамата. 

3000 българки станаха жертви на мащабната афера. Решението на Френския върховен касационен съд касае 400 000 жени от цял свят. 

ОПАСЕН СИЛИКОН: 3000 българки са жертви на фалшивите импланти

Ивелина Вескова си слага силикон през 2006 г. През март 2010 г. едни от най-използваните силиконови импланти PIP, каквито слагат на Ивелина, са забранени. Имплантите са били пълнени с индустриален силиконов гел, а не с медицински. Собственикът на фирмата е осъден на 4 години затвор.

"От компанията за гледали само документите. Никой не е проверил съдържанието на самите импланти", заяви бившият дистрибутор на фалшивите силиконови импланти Седрик Жоакимсман. 

Силикон втора употреба – кауза или абсурд?

Бившият дистрибутор каза, че френският съд е решил, че немската фирма, която сертифицира имплантите носи отговорността за случая. Тя трябва да плати обезщетение на всички жервти. Жените имат право да претендират за суми между 10 000 и 20 000 евро. 

Първото изслушване по новото дело ще бъде на 17 декември.

Репортер: Петя Желева, Глория Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.