В германската провинция се проведоха избори за местен парламент

Удар за Меркел в Бавария. Консервативният Християнсоциален съюз получава 35,5 на сто от гласовете на регионалните избори в Бавария и губи абсолютното мнозинство в баварския парламент, предаде "Ройтерс". Това сочат първите прогнозни резултати от вота. Зелените се класират втори с 18,5 на сто от гласовете, крайнодясната "Алтернатива за Германия" получава 11 на сто и влиза за първи път в парламента. 

Християнсоциалният съюз (ХСС) ще преговаря за съставяне на коалиция с всички партии, с изключение на дясната популистка "Алтернатива за Германия", заяви в неделя премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя днес исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предава Франс прес.

Социолозите прогнозираха катастрофален резултат за партията на вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер – Християнсоциалния съюз /ХСС/, която до момента имаше абсолютно мнозинство в местния парламент, съобщава Би Би Си. 

Това е най-лошият изборен резултат на ХСС от 1950 г., отбелязва Ройтерс.

Другият съюзник на Меркел на национално равнище, Социалдемократическата партия, получава 10 процента и понася тежка загуба на регионалните избори в Бавария, посочва АФП. 

Ройтерс добавя, че ХСС ще трябва да състави коалиция, което е унижение за партия, свикнала да управлява сама. 

АНАЛИЗ: Германската крайна десница разтърси политическия живот

„Един местен вот с особено висок заряд: изборите за Ландтаг на Бавария днес могат да сложат край на дългогодишното самостоятелно управление на ХСС там и да предизвикат политическо земетресение, което ще се усети чак в Берлин”, обясни по-рано в неделя гернманският журналист Максимилиане Кошик, цитиран от БГНЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.