Предизвикателството е по идея на незрящите хора у нас

Днес се отбелязва Денят на белия бастун. Незрящите хора у нас отправят предизвикателство към зрящите. Те организират "тактилна разходка" - придвижване без участие на зрението в центъра на София.

ДА ВИЖДАШ СЪС СЪРЦЕТО: Приказната история на Калина и Виктор

“Идеята е да изключите едно от основните си сетива, а именно зрението и да включите останалите си сетива. Докато вървите, с вас ще бъде и придружител, който да ви помогне. Някои хора са по-притеснени, други не чак толкова“, сподели незрящата Анита Накова.

Тя допълни, че разходката ще продължи около половин час. Според нея средата не е достатъчно достъпна за хората, които имат проблем със зрението.

НЕЗРЯЩИ МАСАЖИСТИ: Неправителствени организации интегрират хора със зрителни увреждания

“Има различни устройства, които помагат на хората с увредено зрение. Вече съществуват очила, които сканират текст от всякаква повърхност и го възпроизвеждат звуково. Те могат да разчитат банкноти, цветове и час. Устройството може да съхранява до 100 лица в помощ на незрящия човек. То обаче още не се предлага на българския пазар“, каза в ефира на “Здравей, България“ представителят на фирма за говорещи очила Виктор Сокачев.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.