Нападателите се издирват, подозират футболни фенове за нападението

Чернокож британски гражданин е бил брутално пребит от футболни агитки в София на метри от МВР. Инцидентът е станал на 29 септември след вечното дерби между "Левски" и ЦСКА. Тъй като близо месец няма задържани, Българският хелзински комитет пое случая на чужденеца.

"Здрасти" е първата българска дума, която Леон Кофи научава преди шест месеца, когато пристига у нас. Той е Британски гражданин, на 49 години. Работи в компютърна фирма. С колеги на 29 септември се озовали пред сградата на МВР. Отивали на гости и били пресрещнати от тълпа футболни фенове.

„Тези 50 човека дойдоха към мен, бях много объркан. Докато един от тях с маска на лицето не тръгна към мен и аз осъзнах, те искат да ме набият. Докато се обърна, бях нокаутиран и вече лежах на земята и усетих как хората ме ритат и имитират маймунски звуци”, разказа Леон Кофи.

Той е пребит, а две болници отказват да го приемат. С такси стига до „Пирогов”.

"Оперираха ми ухото, сложиха ми имплант, защото костта ми е на парчета, тотално счупена е. Загубих зъбите си, както можете да видите”, разказа още мъжът.

Осъдиха полицай, застрелял чернокож по време на служба

Нападателите се издирват. Взети са записите от камери от банка в близост до инцидента.

"Изискани са и записи от сградата на МВР и предстои те да бъдат приобщени по делото”, каза говорителят на Софийска градска прокуратура Невена Зартова.

Тя поясни, че независимо, че става въпрос за запис на МВР, редът за получаването на записите е специфичен. Досъдебното производство засега е за причиняване на средна телесна повреда, но не и по расистки подбуди.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.