Работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията, смята премиерът

Премиерът Борисов похвали институциите за работата и обяви, че целта на държавата е да бъдат събрани всички пари от контрабандисти и крадци, за да има повече за здравеопазване, образование и заплати. Така Борисов отговори и на ултиматума на ДПС оставка на Валери Симеонов  или оставка на правителството. 

Искането за предсрочни избори е нормално за опозицията. Има на четири години избори, правиш ги и управляваш. Едни нови избори са още 50 млн. лева”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на строежа АМ “Хемус” при трасето между Белокопитово и Буховци.

БСП искат на всяка цена да се доберат до властта, да настъпи тежка политическа криза и техният президент Румен Радев да назначи служебен кабинет, който да управлява дълго, съвместно с БСП. Единственият начин тези хора да получат властта е чрез служебно правителство, но нов изборен цикъл няма да реши проблемите на страната", коментира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Премиерът припомни как след управлението на кабинета “Орешарски” държавата е платила близо 7 млрд. и е заварила дефицит от 4%.

“Сега в следващия бюджет половин милиард лева има повече за образование, повече от половин милиард за здравеопазване, 10% върху заплатите на полицаи отгоре, военни, съдебна охрана, лекари. Половин милиард повече за общините, 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Кое е в колапс?”, попита Борисов.

Ще има ли трусове заради неподадената оставка?

По думите му работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията.  „Макар и късно, но действително специализираният съд и прокуратура в момента, заедно с нашите служби проявяват и воля, и професионализъм, и желание. Така че, винаги има какво да се желае повече”, заяви премиерът.

“Че институциите задържат олигарси - това ли ги е яд? Или че контрабандата от 34% слезе на 5%? И че бюджета за новата година вследствие борбата на институциите, не на отделни хора, донесе милиарди повече в хазната”, попита Борисов. Той припомни, че миналата година се наложи държавата да отпусне 12 млн. лева за изчистването на опасните химикали в “Полимери” – Девня.

“АМ “Хемус” защо не я направиха? Важна ли е тя за гражданите на Търговище, на Шумен”, попита Борисов и припомни, че кабинетът “Орешарски” я извади от програмата за финансиране с европейски фондове.

При инспекцията на трасето на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци министър-председателят информира, че кметовете на Шумен и Търговище са сигнализирали за трудност при отчуждаването на 180 декара земеделска земя. Премиерът Борисов разговаря със собственика на земята, като се разбраха да се търси законово решение, за да не се забавя строежът на магистралата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.