Той използвал 4 огнестрелни оръжия, за да убие 11 души и да рани още шест

Етническа или религиозна омраза е мотивът на мъжа, който нападна синагога в американския град Питсбърг. Той използвал 4 огнестрелни оръжия, за да убие 11 души и да рани още шест. Повдигнати са му обвинения за 29 престъпления.

46-годишният Робърт Бауърс е заявил пред разследващите, че евреите „извършвали геноцид“ и той искал всички те да умрат, цитира го АФП. 

Междувременно 11-те жертви на стрелбата бяха идентифицирани. Загиналите – три жени и осем мъже са на възраст между 54 и 97 години. Сред тях са и двама братя и семейна двойка.

Атаката срещу синагогата в Питсбърг е най-смъртоносното антисемитско нападение в новата история на САЩ. Тя предизвика вълна от възмущение по целия свят и предупреждения за опасността от езика на омразата. 

11 са жертвите на стрелбата в синагога в Питсбърг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жителите на Скуъръл Хил не могат да повярват, че в тихия им квартал е станало нещо подобно.

"Имам приятелка която живее до синагогата. И друга, която посещава молитвите. Не мога да се свържа с нея и не знам дали й се е случило нещо. Самият аз съм ходил на детска градина в синагогата. На третия етаж, точно където казват, че се е барикадирал”, казва един от хората.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА СТРЕЛБАТА ВИЖТЕ ТУК

46-годишният Робърт Бауърс често пишел обиди и закани срещу евреи в социалните мрежи. Преди да атакува синагогата пуснал статус: "Не мога да гледам как избиват нашите хора. Майната му как ви изглежда, влизам!”

"Случилото се е ужасно. Вече знаем повече подробности. По всичко личи, че е антисемитско престъпление. Не мога да повярвам, че такива неща още се случват”, заяви президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Това те кара да проумееш, че въпреки, че си мислим, че светът прогресира и става по-умерен и нормален, всъщност не е така”, казва Шани Палет от Скуъръл хил.

Извършителят често споделял в профилите си в социалните мрежи различни конспиративни теории. Както и снимки на многобройните си оръжия. Поне едно от използваните в атаката е полуавтоматична бойна карабина. Противниците на либералните закони за притежание на оръжие в Съединените щати искат забрана за този вид карабини. Въпросът става актуален след всяка масова стрелба, в която е използвано такова оръжие.

"Няма общо със закона за притежание на оръжие. Ако имаха въоръжена охрана в храма, изходът можеше да е много по-различен”, заяви обаче президентът Тръмп.

Доналд Тръмп нарече извършителя "маниак" и каза, че трябва да има смъртна присъда за подобни деяния. Разследването пое ФБР. Сред ранените са четирима от полицаите, реагирали на сигнала. Животът им не е в опасност. Извършителят също е бил ранен и е под охрана в болница. А в квартала, от който са жертвите, се събраха на бдение в тяхна памет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.