СДП са силно разтърсени от негативните резултати от изборите в Хесен

Социалдемократическата партия на Германия (СДП), младши партньор в правителство на канцлера Ангела Меркел, заплашиха да напуснат коалицията, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

СДП са силно разтърсени от негативните резултати от изборите в Хесен и обвиняват именно противоречията в Берлин за тежките резултати.

"Състоянието на правителството е неприемливо", заяви на пресконференция в Берлин генералният секретар на СДП Андреа Налес.

ПРЕДВАРИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: Партията на Меркел губи вота в Хесен

В неделя консервативният Християндемократически съюз на Меркел загуби 10% от вота на избирателите в провинция Хесен; в сравнение с предишните избори.

Нейните коалиционни партньори от СДП обаче получиха още по-лош резултат. Те загубиха 11% от избирателите си и регистрираха най-лош досега резултат на избори в Хесен — 20%.

Мнозина от членовете на най-старата немска партия обвиняват коалицията с ХДС за поредния лош резултат.

По време на пресконференцията Налес настоя ХДС да се съгласи на "ясна и обвързваща пътна карта за провеждане на политики в интерес на гражданите", чиято реализация ще бъде оценена през следващия септември, когато е и средата на мандата на правителството.

"Тогава ще решим дали това правителство е подходящото място за нас", добави тя, с което намекна, че оглавяваната от нея партия може да напусне коалицията.

Социологическите проучвания обаче сочат, че при едни евентуални предсрочни избори СДП ще загуби много повече от ХДС на Меркел.

Християносоциалният съюз претърпя провал на вота в Бавария (ВИДЕО)

Отслабването на позициите на тези две партии, които са управляващи на федерално равнище и са част от една "голяма коалиция", която много трудно бе съставена през март, е лоша новина за Меркел, в момент когато политическите й позиции вече и без това са отслабени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия. 

Заради създалата се ситуация има риск да се разпали дебатът в ХДС за бъдещето на Меркел, която изглежда губи популярност след 13 години на власт. 

АНАЛИЗ: Германската крайна десница разтърси политическия живот

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.