Ще има ли промяна в политиката на национално ниво?

Съюзникът на канцлера Ангела Меркел - Християнсоциалният съюз, беше тежко унижен на регионалните избори в Бавария, като за първи път от 70 години изгуби абсолютното си мнозинство в местния парламент. Сега анализатори припомнят поговорката, че когато Мюнхен кихне, Берлин се разболява.

Заложническа драма затвори за часове гарата в Кьолн (ВИДЕО)

Партията на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер получава 37,2 на сто от гласовете или с 10 процента по-малко в сравнение с 2013 г. На второ място са Зелените с 17,5 процента, които увеличават с 9 на сто подкрепата си. Крайнодясната Алтернатива за Германия получава 10 процента и за първи път влиза в регионалния парламент.  

Изборите в Бавария може да са само регионални, но няма как да не се отразят и на федералното правителство в Берлин. Християнсоциалният съюз, който е баварският партньор християндемократите на Ангела Меркел управлява десетилетия наред, а за първи път от 1962 ще трябва да управлява в коалиция.

"Урокът ми е, че аз, като канцлер, трябва да направя така, че да спечеля обратно доверието", категорична беше Меркел.

Преди изборите от Християнсоциалния съюз хвърлиха вината за растящата несигурност върху бежанската политика на Меркел. Тази твърда позиция обаче вместо да увеличи подкрепата, доведе до загуба на избиратели. И точно тук е най-интересният резултат от изборите в Бавария. Недоволните от издигналия антиимигрантски лозунги Християнсоциален съюз не се прехвърлиха към крайната десница, както се очакваше. Големите победители се оказват Зелените, които стават втора сила в Бавария.

Малък самолет падна върху хора в Германия, има загинали (СНИМКА)

"Виждаме, че резултатите на двете партии в голямата коалиция са с минус 10%, а това беше една от най-големите ни изборни цели. Изключително сме доволни, че успяхме да предизвикаме политическо земетресение и в Берлин", каза Мартин Зихерт - депутат от Алтернатива за Германия.

Голям провал регистрира и другият партньор в коалицията на Меркел, социалдемократите, които са на пето място.

„Това е наистина труден момент за баварската социалдемократическа партия. Това е тежък удар и наистина боли. Това, което ни се случва днес е невероятно болезнено”, заяви кандидатът на социалдемократите Наташа Коен.

Победата на Зелените и крайнодесните отразява огромната поляризация в германското общество, а вотът в Бавария показва, че гласоподователите обръщат гръб на традиционните партии за сметка на новопоявили се по-малки движения. Коалицията на Ангела Меркел е изправена пред още един тест - предстоящите регионални избори в Хесен на  28 октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.