В бюджета има противоконституционни текстове, твърди председателят на академията Евелина Славчева

Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество, както това се предвижда да стане с Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ в преходните и заключителните разпоредби на проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Това заяви на пресконференция председателят на Общото събрание /ОС/ на БАН проф. Евелина Славчева.

Според параграф 1, ал. първа, и параграф 3, ал. 1, от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет НИМХ се изважда от БАН и "се прикрепя" към Министерството на образованието и науката изцяло - с имуществото и с архива, без забележки, че някои учени може да искат да останат в БАН, обяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Ние сме против отделянето на НИМХ да стане чрез законов акт, а да се осъществи "по нашите правила", добави той. Против сме и срещу параграф 6, който противоречи на автономията на Академията и на Закона за БАН, посочи акад. Ревалски. 

С тези преходни и заключителни разпоредби в проекта на Закона за държавния бюджет се отнема имущество на БАН, което е противоконституционно, заяви заместник-председателят на БАН член-кореспондент Васил Николов.

Доверието между Българската академия на науките и правителството са силно разклатени. Причината за това са преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за Бюджет 2019 г. Това каза по време на конференция, председателят на Общото събрание на Българската академия на науките Евелина Славчева, предаде БГНЕС.

„Текстовете, които фигурират в преходните и заключителни разпоредби, са противозаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН. В момента тече подписка, която в рамките на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души. Ако законът бъде приет, ние ще го дадем на Конституционния съд”, заяви още Славчева.

„Изненадани сме от решението на БАН да се откаже от сключеното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология", заяви на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. Той бил изненадан също, че от академията говорят национализация на собствеността им и попита откога тя е била приватизирана. 

"Чухме неверни твърдения, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които искат да останат в БАН, ще продължат да работят, проектите на НИМХ също ще останат в академията. Всичко е регламентирано", отбеляза Вълчев.

„Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата", каза Вълчев и посочи, че е притеснен от оттеглянето на споразумението.

"Другото нещо, което ни притесни е преждевременното закриване на НИМХ с решение на общото събрание. Затова потърсихме министъра да каже какво смятат да предприемат“, отбеляза бившият директор на НИМХ Христомир Бозов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова