Вотът е референдум за двете години управление на Доналд Тръмп

Във вторник американците ще гласуват на междинни избори за конгрес и губернатори. Здравна реформа, бизнес, имиграция – все големи теми за гласоподавателите от другата страна на Океана, но най-голямата тема е една – Доналд Тръмп. Изборите са референдум за двете години управление на нестандартния бизнесмен, превърнал се в политик.

Но в САЩ живеят и над половин милион българи. Какво очакват те от тези избори? 

Икономическият растеж, ниската безработица и  данъчните отстъпки за бизнеса са козовете, на които разчитат републиканците на тези избори. Но собствениците на компании също са раздвоени между това политиката на коя партия има по-добри перспективи за развитие.„Банките не отпускат заеми за бизнеси, които още не са отворени и не правят пари, което за мен няма смисъл, защото аз нали затова искам капитал, за да отворя, за да правя пари”, казва Марта Владимиров, която е собственик на пекарна.

ИЗБОРИТЕ В САЩ: Ще загуби ли Тръмп подкрепата на Конгреса?

Марта живее в Денвър и казва, че е използвала лични спестявания и кредитни карти, за да успее да отвори пекарна. Според нея държавата в момента не помага достатъчно на малките бизнеси.

“Здравните застраховки, това е най-големият проблем. Защото аз все пак искам моите работници да са щастливи, здрави и да идват на работа и когато са болни да им платя болничен и да са сигурни, че няма да си загубят работното място, само защото са болни и не могат да дойдат”, обяснява Марта Владимиров.  

Рекорден брой жени на междинните избори в САЩ

Други обаче смятат, че именно политиката на Доналд Тръмп и републиканците стимулират малкия, среден и голям бизнес. „Фискалната политика на републиканците ми харесва, защото те са доста по-отговорни финансово. По скоро бих казал, че не ми харесва фискалната политика на демократите, защото при тях е малко преразпределение на финансови ресурси, което малко напомня на социализъм, дори на комунизъм” , казва Петър Агапов, собственик на среден бизнес.

Но бюджетният дефицит при управлението на Доналд Тръмп се е увеличил. Една от причините е намаляването на данъците, но според Агапов това ще стимулира бизнеса.

„Намаляването на данъците помага да се инвестират повече пари в бизнеса, да се чувстват по комфортно хората, които имат бизнеси и мотивира останалите да влязат да стартират нов бизнес”, казва още Агапов. Той  не одобрява задължителните здравни застраховки – тема, която проучванията показват, че е номер едно за гласоподавателите.

„Живеем в Съединените Американски Щати, която е държава с много свобода и това, което уважавам много в тази държава, е че дава право на избор на хората. Това, което „ОбамаКеър” прави в момента - отнема избора на хората дали да се застраховат или да не се застраховат.", добавя Агапов.

Здравеопазването е проблем номер едно и за Димитър Огнянов, който е собственик на голяма транспортна компания в Чикаго. Според него това е "ахилесовата пета" в управлението на републиканците, въпреки че условията за развитие на бизнеса помага на всички в страната. „Със сигурност правят много за икономиката, както виждаме има голям растеж в икономиката, безработицата намалява”, обяснява Димитър Огнянов.

Но имиграционната политика на Тръмп пречи на бизнесите. „Транспортният специално пое голям удар от това, защото много емигранти си изгубиха правата да шофират”, казва Огнянов.

Пресечната точка между бизнеса и имиграционната политика на Тръмп може да се окаже решаваща на тези избори. И ако за някои икономиката на настоящия президент е добра, то за други е нужна промяна.

“Mисля, че много хора, които са подкрепили сегашното правителство преди 2 години, виждат какъв е резултатът. Виждат, че нещата не вървят чак толкова добре както беше обещано”, казва Марта Владимиров. 

Кореспондент: Ясен Дараков 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.