Политици и анализатори определят междинните избори като съдбовни

Ще загуби ли Доналд Тръмп подкрепата на Конгреса или американските избори във вторник отново ще опровергаят прогнозите, както стана с президентския вот?

БИТКАТА ЗА КАПИТОЛИЯ: Нагласите в бастионите на демократите и републиканците

Американците гласуват за двете камари на парламента и 39 щатски губернатори в избори, които политици и анализатори определят като съдбовни. Демократите трябва да спечелят 23 места, освен да задържат сегашните в Камарата на представителите, за да получат контрол.

Това изглежда сравнително лесно за тях, защото 25 от избирателните райони тази година бяха тези, които през 2016 г. Хилари Клинтън спечели пред Доналд Тръмп.

САЩ започват консултации за нови антируски санкции веднага след изборите

В Сената демократите и независимите имат общо 49 места, а републиканците – 51. Така демократите трябва да спечелят само две места. Изборната математика тази година обаче не е на тяхна страна, защото трябва да защитят 26 от своите места, а републиканците - само девет.

Най-добрите шансове за демократите са в щати като Невада, Аризона, Тексас и Тенеси. Там през 2016 г. Тръмп спечели убедително и които традиционно гласуват за републиканците.

Рекорден брой жени на междинните избори в САЩ

Междинните избори за Конгрес са своеобразен референдум за политиката на сегашния президент. Към момента подкрепата за Доналд Тръмп е 41% срещу 59% неодобрение. Това означава, че неговата партия най-вероятно ще загуби поне едната от двете камари на Конгреса, а може би и двете.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.