Какви са мотивите им и кои от тях пишат история?

Три дни остават до междинните избори в Съединените щати. Тази година рекорден брой жени - 260, се кандидатират за Сената и за Долната камара. Други 16 представителки на нежния пол се борят за губернаторски места. Какво мотивира жените да влязат в политиката, какви са тактиките им и кои от тях пишат история?

До неотдавна беше немислимо жена да показва физическа агресия в предизборна кампания. Десетилетия наред имиджът на политическия лидер е бял мъж. Сега жени, облечени буквално и символично в панталони, оспорват този имидж.

Сред щандове за кекс и детски глъч - Дженифър Уекстън се опитва да привлече гласоподаватели на фестивал в Сентървил, Вирджиния. Кандидатира се за първи път за Конгреса от Демократическата партия. Мотивирана е от изказванията на Доналд Тръмп за жените и малцинствата.

Сестрите са част от движението на розовите шапки - жени, гневни от сексистките изказвания на настоящия президент. Мнозинството от кандидатките на междинните избори тази година са от Демократическата партия.

Ейми обича професията си на учител. След 9 години в класната стая в Западна Вирджиния сега тя иска да преподаде урок и на законодателите, като се кандидатира за Сената. Впуска се в политиката, след като за първи път по-рано тази година участва в учителска стачка. Учителите в Западна Вирджиния са едни от най-ниско платените в страната със заплата от 33 хиляди долара годишно. Подобни стачки избухнаха в Кентъки, Колародо и Оклахома. Резултатът - сега почти 1500 учители се кандидатират на изборите в цялата страна.

Стейси Ейбръмс пише история - за първи път афроамериканка е на път да спечели губернаторското място в Джорджия - щат, който не е избирал демократ от 1998 г.

В дните преди вота 10 жени се съгласиха да съблекат дрехите си и да участват в кампания под хаштаг "Грабнете ги за бюлетината." Дали силата на нежния пол ще отнеме бюлетините на републиканците, ще разберем на 6 ноември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.