Той получи одобрението на 115 депутати

Бюджет 2019 мина на първо четене в парламента. Той получи одобрението на 115 депутати, 85 гласуваха „против“ и нито един „въздържал се“. Областите, в които държавата се е заканила да работи най-активно догодина са социалната политика, образованието, отбраната и по-високите доходи.

Димитър Главчев: Предлага се най-добрият бюджет от всички досега

В разчетите на хазната е заложена безработица от 4,8%, инфлация от 3% и дефицит от 0,5%. Според управляващите ключови цели в бюджет продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика.

Данъците и парите на държавата скараха управляващи и опозиция. Освен процедурни хватки с кворума и състезание по остроумие, имаше и дебат по същество. Той започна в късния следобед.

ПАРИТЕ ЗА ДОГОДИНА: „Бюджет 2019” влезе в Народното събрание (ОБЗОР)

 „Тази инфлация, освен че забавя растежа, категорично ще изяде увеличаването на пенсиите. Така че не се хвалете с това”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Бюджет на безпътица и без надежда, който не дава перспектива. Говорите за увеличаване на доходите – питаме 300 лв. пенсия и 1500 лв. заплата къде са”, попита Корнелия Нинова от БСП.

„Бюджетът не е предизборен. Работим върху него, но ще го разглеждаме в края на 2020 г., защото изборите за следващ парламент ще бъде през 2021 г.”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Свиленски: БСП няма да се регистрира в пленарната зала

Още рано сутринта управляващите поискаха да работят, докато не приемат бюджета. Сами пожелаха поименна проверка, а БСП се усъмниха в неправилно броене. Поискаха втора проверка човек по човек, но им беше отказана. Започнаха дебати за данъците, а опозицията настояваше за по-нисък ДДС върху хляба и лекарствата. Управляващите казаха „Не”. Разговорът премина в иронична поезия за историята на БСП.

Между бюджета, ДДС-то, поезията и скандалите в обедната почивка остана време и за малко музика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.