Депутатите започнаха дебатите първо за парите за здравната каса и за общественото осигуряване

Депутатите се скараха за пореден път по време на извънредното си заседание днес. Докато обсъждаха и гласуваха Бюджетите на здравната каса и Общественото осигуряване народните избраници си размениха остри реплики на тема осигуряването на кворум в залата. 

С кворум на ръба, така започна обсъждането на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. БСП И ДПС удържаха на думата си и не се регистрираха в залата. Това доведе до последващи действия на управляващите - поименна проверка и предложение за финансови санкции - отнемане на командировъчните на депутатите.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Гласове за началото на заседанието осигуриха ГЕРБ, ОП и депутати на ВОЛЯ. От ГЕРБ поискаха глоби за всички, отказали да се регистрират.

„Парите ни интересуват. Когато сме отсъствали сме казвали - не искаме заплати”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Извън политическите игри от ДПС и БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджета.

„Системата е болна, но ние обсъждаме един бюджет, който не ни представя възможност да я лекуваме”, каза Георги Михайлов от БСП.

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджета за 2019 г. (СНИМКИ)

Управляващите бяха критикувани, че прелицензирането на болниците ще става без съгласието на НС.

„Правите опит за лицензиране на корупцията в здравеопазването. Няма място за лимити и ограничения. Иначе сме евтини на триците и скъпи на брашното”, заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще се съобрази с разумните предложения.

„Това е преходен бюджет преди влизането на Новия здравноосигурителен модел. Предвиденият ръст в размер на 490 млн.лв. ще създаде условия НЗОК заедно със съсловните организации да предвиди всички плащания”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

ОП осигуриха подкрепа за приемането на бюджета срещу условието, че ще искат преразпределение на някои пера. Цифрите в бюджета на общественото осигуряване също предизвикаха критики.

"Ще предложим максималният осигурителен доход да остане 2600 лева. Уважаеми колеги от управляващите, ами тези, които са високодоходните, тези, които са в ИТ сектора, гласуват за вашата политическа сила. Вие преди изборите не сте им казали, че ще им увеличавате максималния осигурителен доход", каза Хасан Адемов от ДПС.

"От 1 юли 2019 година всички пенсии ще бъдат увеличени с 5,7 на сто. Трябва да подчертаем, че това е най-голямото увеличение от няколко години насам", отговори депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

След увеличението на пенсиите през следващата година минималната пенсия ще стане 220 лв., а таванът на максималната ще стигне 1200 лв. Най-ниската работна заплата у нас трябва да е 560 лв. А, максималният осигурителен праг ще се увеличи с 400 лв. и ще стане 3000 лв.

Депутатите гласуваха и бюджета на Държавното обществено осигуряване на първо четене, но след скандал, защото в залата депутат от управляващото мнозинство нарече опозицията „мишки”. Това наложи свикването на извънреден председателски съвет при председателя на НС Цвета Караянчева.

„Стига правихте гафове. Вие сте председател на правна комисия и е недопустимо българския парламент да приема такива решения. Които противоречат на правилника”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Къде сте, г-жо Нинова, като правен субект, няма ви като регистрация. Влязохте като мишки тук”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Опозицията отговори - в същия дух. 

В крайна сметка се стигна и до покаяние. Данаил Кирилов се извини на левицата и поиска да бъде наказан за думите си, а социалистът Цветан Топчийски заяви, че ще се извини в личен разговор. За финал лидерът на червените настоя за почивка и извънреден председателски съвет.

А след края на председателския съвет - опозиция и управляващи излязоха заедно. С консенсус. „Ето за това направихме този председателски съвет, за да няма утре такъв тон в залата”, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ.

Освен консенсус за спазване на добрия тон утре, двата лагера в парламента се разбраха и за промяна на дневния ред - преди приемане на Бюджет 2019, депутатите да приемат промени в данъчните закони.

Репортери: Ина Гълъбова, Лора Инджова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.