Говори мъжът, водил дългогодишна съдебна битка, за да промени застрахователната политика

Ще бъдат ли въведени лимити на обезщетенията за пострадалите при катастрофи и ще се разшири ли кръгът от близки, които ще получават обезщетение при смърт на пътя? Предложените спорни промени ще бъдат обсъдени в четвъртък в бюджетната комисия. Само пред NOVA говори мъжът, водил 10-годишна съдебна битка, която е на път да промени застрахователната политика у нас.

Васил Апостолов живее със спомена за сестра си. Тя и още четирима младежи загиват при зловеща катастрофа на пътя Пловдив - Асеновград преди 10 години. Автомобилът им е блъснат челно от микробус. Вследствие на удара газовата бутилка в колата се взривява и младежите загиват. Васил завежда дело срещу застрахователя и търси обезщетение, но получава отказ както от Асеновградския районен съд, така и от Пловдивския. 

Само пред NOVA: Говори адвокатът, който пребори застрахователите

"Получих отказ, защото не съм родител. В случая аз се грижих за нея, тъй като родителите ми трябваше да работят в чужбина, за да може да ни издържат, тъй като на нея й предстоеше учене в чужбина", разказа Апостолов.

Върховният касационен съд намерил жалбата му за оснавателна и издал тълкувателно решение, според което трябва да се разшири кръгът от хората с право на обезщетения след катастрофи. Според адвокат Валентин Ройнов, който е предсталявал Васил в съда, приемането на лимит от 20 000 лв. обзещетение при загинал на пътя би бил обидно.

Баща, загубил детето си на пътя, води битка със застрахователите (ВИДЕО)

"Този лимит ще бъде приложим единствено за българските граждани. При еднa катастрофа във Франция, френският съд ще осъди българския застраховател по застраховка "Гражданска отговорност" съобразно тамошния закон", категоричен беше Ройнов.

Васил, чийто казус е на път да промени застрахователната политика у нас, все още не е получил обезщетение за сестра си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.