Те искат компенсации

Шест месеца след началото на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" търговци на знаковата улица са пред фалит. Десетки магазини останаха празни, а собствениците им искат компенсации. 

"Как точно да си покрия наема, кредита, с който стартирах своя бизнес? Аз имам само един магазин, от който се издържам. Смятам, че с еднодневната неустойка за некачествен ремонт, която е 250 000 лв., биха се покрили наемите на почти цялата улица", каза собственичката на магазин за сувенири. 

Започна изграждането на новия книжен пазар на площад „Славейков” (СНИМКИ)

Тя заяви, че след като търговците покрият заемите си, ще върнат парите на общината. Собственици на ресторант също се оплакаха, че са фалирали. Те имат споразумение за кредит, който трябва да плащат всеки месец. Не могат да покрият и семейните си разходи. Търговците са  готови на бунт. 

"Ние искаме да съдействаме на общината, за да може този ремонт да приключи по-бързо. Искаме тези ограждения да бъдат премахнати. Всички търговци в момента просто чакат някой да каже, за да излязат на протест и да затворят улиците", каза друг от потърпевшите собственици.

Прокуратурата проверява ремонта на ул. „Граф Игнатиев” в София

Председателят на групата на ГЕРБ в Столична община Малина Едрева заяви, че управляващите са наясно с причинените неудобства. По думите й партията изцяло подкрепя икономическото развитие на София през малкия и среден бизнес. 

"Инициирахме този диалог с представителите на бизнеса, за да потърсим най-добрите решения на проблема. Нарушена е комуникацията в подготовката на проекта и етапите на изпълнението му", добави Едрева.

На 9 ноември се организира среща с търговците от ул. "Граф Игнатие". Според Едрева само чрез оперативни решения между бизнеса и общината ще се постигне резултат.

От Столичната община обещаха фирмата изпълнител да плати неустойка, ако качеството и срокът на ремонта не се спазват. А търговците имат идея как те самите да бъдат обезщетени - като се върнат огражденията на ремонта за старо желязо.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес