Защо всеки десети гражданин в Плевен има такъв?

Скандални разкрития за злоупотреба с привилегиите на хората с увреждания. Всеки десети човек в Плевен е с увреждане. Това сочат данните за издадените инвалидни карти за безплатно паркиране в града. Общият им брой е близо 10 000. Това е почти три пъти повече в сравнение с други, сходни по население градове като Добрич и Сливен.

Екип на „Здравей, България” показа как се ползват неправомерно инвалидните карти в Плевен. Бяха показани дори автомобилите на полицай и автоинструктор, които се оказаха с чужди инвалидни карти.

Полицаи с инвалидни стикери за паркиране

Тази сутрин кметът на града Георг Спартански уточни, че 10 000 са издадените карти от 2009 г. насам. Към днешна дата от тях са валидни малко повече от 4000. Той даде пример, че въпреки неколкократните срещи с ръководството на полицията за съдействие по отношение на неправилно паркиралите автомобили, за последния месец има само един подаден сигнал.

 

„Допускам, че има субективно нежелание на част от състава на полицията да ни съдейства по линия на това, че сме вдигали и техни лични автомобили в нарушение”, поясни кметът на Плевен.

Нарушителите на пътя ще плащат до 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност"

Служителите в ЦГМ споделиха, че срещу тях често се упражнява агресия. Асен Асенов разказа, че заради това, че е поставил скоба на автомобил през 2016 г., шофьор насочил газов пистолет срещу него.

В началото на декември ще приключи обозначаването на инвалидните места в града. Тогава шофьорите с инвалидни карти ще трябва да спират само на тях, ако не - ще бъдат глобявани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.