Правосъдният министър коментира раздадените бонуси на служителите

Почти 600 000 лева бонуси са раздадени в Агенцията по вписванията. Това стана ясно на пресконференция, дадена от правосъдния министър Цецка Цачева и шефа на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. 

Най-високият бонус е над 3000, а най-ниският 700 лева, обясни Габриела Козарева. По думите й служителите, отговорни за срива на Търговският регистър, не са получили бонуси.

Козарева не пожела да отговори на въпроса колко е нейният бонус.

„Разпоредила съм извършването на проверка, която да даде отговор на въпроса: Спазени ли са изискванията на наредбата и на вътрешните правила?”, заяви министър Цецка Цачева.

Кой получи бонуси в Агенцията по вписванията

„Ако се установят в доклада на инспектората нарушения, ще бъда безкомпромисна”, закани се Цачева.

Преди това тя обясни, че наредбата позволява изплащането на бонуси, които са резултат от няколко неща.

„Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет”, обясни Цачева. По думите й в масовия случай тези икономии се натрупват от болнични листове на служителите.

„Целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия за изпълнение на служебните им задължения”, коментира министърът. „Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията г-жа Козарева ме уверява, че разпоредбите и вътрешните правила са стриктно спазени”.

Същевременно Цачева похвали Габриела Козарева за работата й в Агенцията по вписвания.   

„599 000 лева са разпределени между 635-е служители на Агенцията”, заяви Габриела Козарева. „Служителите в дирекция „Информационно обслужване и технологии” не са получили бонуси”, заяви още Козарева. Именно тази дирекция е отговорна за работата на Търговския регистър, който се срина през лятото. Максималният размер на бонусите е до 80% от заплатата. 

Казусът стигна и до премиера Бойко Борисов, който чака проверката на Инспектората, след което ще даде своята оценка за  изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.