Те събраха 13 хиляди лева за по-малко от 5 месеца

Доброволци от Ямбол събраха за по-малко от 5 месеца 13 000 лева за ремонта на рушащата се църква „Света Троица”.

Християни и мюсюлмани и събират заедно пари за църква

Вяра в разруха. И надежда за очакван от дълго време ремонт. Така изглежда сега най-старата църква в Ямбол, съществуваща още от 17-век.

По време на Руско-турската война тя е опожарена. Построена е отново през 1884 г. От години обаче храмът се руши.

Росица Димова е един от младите хора, приели спасяването на църквата за своя кауза. Пътят към храма тя открива след здравословен проблем. Тогава решава да помага за събирането на пари за ремонта. Васил Стоянов е човекът, който започва благотворителното дело, но бързо намира съмишленици.

Ученици от София ще помагат на възрастни хора в обезлюдените села

„Преди три години идеята беше зародена от мен. Тогава дойдох да помагам на храмовия празник и видях какво е състоянието на църквата. Просто е грозно да се разрушава и да не бъде подържано такова място“, казва Васил.

Младежите събират парите с кулинарни базари с домашно приготвена храна. Продават я в двора на църквата по време на християнски празници. До момента доброволците са събрали 13 000 лева. Трябват обаче още пари, тъй като само за ремонт на покрива са нужни 10 000 лева.

Храм „Св. Троица“ през годините е опожаряван, след което е възстановен. Устоял е и на войни. Сега обаче разрухата е навсякъде.

В ИМЕТО НА ЖИВОТА: 14 онкоболни рисуват усмивки

„В последните години, младите се завръщат в храма. Ние се радваме, че в църковния живот участват и младежи. Едно време, като бях малък, на църква ходеха само моите баби и дядовци“, споделя отец Жельо.

Младите помощници на храма замислят и неделно училище към него. От Община Ямбол заявиха за NOVA, че през последните 8 години за ремонт на храма са отпуснали 25 000 лева и към момента няма други предвидени средства. Допълниха, че църковните храмове са собственост и се поддържат от Българската православна църква.

Репортер: Мира Безус

Ако желаете да помогнете за възстановяването на храма:

БАНКОВА СМЕТКА: BG32SOMB91301046965401 Общинска банка АД

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.