Падат тарифите както за обаждания, така и за изпращане на текстови съобщения

Евросъюзът въвежда максимални цени на телефонните разговори. Така най-скъпият международен разговор на територията на общността ще ни излиза 19 евроцента, или 37 стотинки на минута. 6 евроцента, или 12 стотинки ще е най-скъпият SMS, решиха евродепутатите в Страсбург.

След като миналата година ЕС уеднакви цените на роуминг в цялата общност, от 15 май 2019 г. влиза в сила и таванът за международни разговори. Тарифите важат за всички оператори на територията на Европейския съюз. Ще паднат е цените на мобилните комуникации по интернет - чрез Skype, Viber и подобни програми.

Цената на роуминг услугите за Западните Балкани ще пада постепенно

“По-евтините телефонни разговори са победа за всички граждани на ЕС, а новите правила осигурява по-голяма защита на всички потребители в ЕС. 500 страници правила дават на гражданите евтини разговори, по бърз интернет. Интернет услугите не са лукс, а право. Горда съм, че отговарям за политика, която ще хвърли в миналото международните кодове”, заяви Дита Харанзова, докладчик по пакета.

През 2020 г. в поне един голям град на всяка страна в ЕС трябва да е осигурено покритие от 5G мрежа чрез предоставянето на подходящи радиочестоти.

Въвеждат се и задължителни правила, защитаващи потребителите. Например, правото за запазване на телефонен номер след прекратяването на договор и за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.