Разказ за живота на дипломата, писател и журналист през очите на съпругата му Соня Рув

В специално интервю за предаването „Плюс-Минус” съпругата на Петър Увалиев – Соня Рув, разказва за живота на българския дипломат, филмов продуцент, режисьор, университетски преподавател, писател и радиожурналист.

Той завършва италианското училище „Алесандро Манцони“ в София през 1928 г., а след това – и френския колеж „Свети Августин“ в Пловдив. Следва право и държавни науки в Софийския университет и се дипломира през 1936 г. Същата година постъпва на работа в Дирекцията по печата към Министерството на външните работи. Владее английски, испански, италиански, френски, немски, старогръцки, латински и някои балкански езици. Сътрудничи със статии и отзиви по литературни, театрални и филмови теми в „Златорогъ“, „Балкан“, „Театър“, „Мир“, „Днес“ и др. Участва в екипа, ръководен от Сирак Скитник, който през 1936 г. осъществява първите предавания по Радио София. Пише текстове за песни в сътрудничество с композитора Йосиф Цанков. Поставя пиеси в софийски театри.

През 1942 г. заминава за Рим като трети секретар на българската легация. След отстраняването на Бенито Мусолини от власт през 1943 г. е въдворен във Венеция, заедно с други дипломати. През октомври 1945 г. се завръща в България и отново постъпва на работа в МВнР. Назначен е за втори секретар на българската легация в Лондон през 1947 г. Дни преди заминаването си сключва брак с Ивайла Вълкова.

Със заповед от 6 декември 1948 г. е назначен за първи секретар в посолството в Прага. Увалиев отказва назначението и на 9 декември подава молба до британските власти да остане в Англия. Молбата му е удовлетворена. В България е обявен за „невъзвращенец“ и бракът му е разтрогнат. През юли 1952 г. Софийският градски съд го осъжда задочно на 5 години лишаване от свобода и глоба. През 1962 г. сключва брак със Соня Мадлен Джойс и шест години по-късно получава британско гражданство.

Още интересни факти за живота на Увалиев през очите на съпругата му Соня Рув гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.