Мечът хан Кубрат и неговия пръстен пристигат в България догодина

Мечът  хан Кубрат и неговия пръстен пристигат в България догодина. Това ще стане по време на Дните на Ермитажа в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019-та.  Новината съобщи тези дни министърът на културата Боил Банов.

В България ще покажат меча и пръстена на хан Кубрат през 2019 година

Уникалните предмети са част от известното Перешчепинско съкровище. То е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи.  Доказано е, че намерените предмети са принадлежали на хан Кубрат. Дешифриран е мечът на хана с дължина 94 см. Мечът датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена печати и други лични вещи от погребението на Кубрат. Открито е на 29 май 1912 година от 10-годишно пастирче от село Мала Перешчепина, което разказало на родителите си, че намерило злато в степта. Мълвата за несметното богатство се разчула из малкото украинско село на брега на реката. Селяните хукнали веднага към реката с кирки, мотики и брадви. Скоро във всеки дом попаднал по един ценен предмет.

Селският учител Виктор Парихин впрегнал каручката си и в галоп пристигнал в Полтава, където незабавно информирал местните власти и уредниците в градския музей за намереното съкровище. От Полтавския музей веднага сигнализирали археологическата комисия в столицата Петербург и от там заедно с  полиция изпращат археолога  Зарецкий, който работел за Ермитажа, за да събере разпиляното по селските къщи съкровище. Той успява да събере и опише близо 800 предмета.

Археологът с полиция успява да събере и опише близо 800 предмета, сред които сервиз с 11 златни чаши, още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500 грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 7 пръстена, 230 златни слитъка, 70 византийски монети и редица други предмети, сред които костен гребен за коса и шахматна фигура на кон. Общото тегло на описаните предмети от съкровището днес е 25 кг злато и 50 кг сребро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.