Трябва ли да има камери извън самата сградата на учебното заведение?

Доколко са защитени децата, когато са извън сградата, но все още в двора на учебното заведение? Въпросът беше повдигнат, след като единайсетокласник беше пребит в двора на най-голямото училище в Русе – „Васил Левски”. Петимата нападатели, които са от друго училище, издебнали момчето, което било с приятел, свалили го на земята с юмруци и го ритали. През това време двама държали приятелят му, така че да не може да му помогне. Охраната на училището била далеч, а на мястото на побоя зад физкултурния салон няма камери.

Даниел е бил спасен след намесата на негова съученичка. На мястото е извикана полиция и Бърза помощ. В двора на учебното заведение може да се влезе всеки човек безпрепятствено. 

Пребиха ученик в двора на училище в голямото междучасие

„Детето ми се чувства по-добре. Физически се възстановява, но психически не знам кога ще е добре. Предстоят доста процедури за лечението му. Обидена съм затова, че всеки опитва да омаловажи нещата и да си измие ръцете. Всеки трябва да носи отговорност за това какво се случва с нашите деца”, коментира в „Здравей, България” майката на Даниел Елица Илиева.

Според нея хората, които работят в учебното заведение, са длъжни да пазят и да отговарят за сигурността на децата.

„Трябва да пращаме децата си на училище с охрана ли? Къде е била охраната в този момент и защо се назначават възрастни хора, които да пазят училищата?”, попита майката. Тя допълни, че две от момчетата са заловени още същата вечер и са преспали в полицейското управление.

АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ: Ученик удари учител в час по физкултура

„Отивайки на свиждане на сина ми вчера след обяд видях родителите на момчето, което е инициатор на побоя. Бяха с адвокат. Те уговаряха сина ми да не подаваме искове в съда. Казаха му, че можели да финансират лечението, защото Здравната каса нямало да ги финансира”, заяви Елица Илиева.

„Естествено, че варианти за повишаване на сигурността на децата в дадено учебно заведение винаги съществува. Най-големите училища в Русе имат видеонаблюдение. В процес на обсъждане е разширяването на камерите. Има инициатива от ръководството на училището да се изгради нова, по-висока ограда”, заяви директорът на дирекция „Образование” в Община Русе Сашо Щерев.

Според него тази камера, която е монтирана върху сградата на училището, дава твърде малък обхват, но би следвало охранителите да забележат външни лица. Майката на пребития Даниел е категорична, че ще търси правата на детето си.

Репортер: Наталия Йорданова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.