Вижте кое е невероятно красивото място

За това място казват, че е Марс на Земята. Червената пустиня предлага космически пейзажи и екстремни преживявания, като сърфиране по пясъка или катерене по пясъчните скали. Невероятно красивата Червена пустиня Уади Рум в Йордания е известна като „Долината на луната”. Пустинята предлага впечатляващ лабиринт от скални масиви, стигащи до 2000 метра, които вятърът е издълбал в най-причудливи форми.

Пътешествениците наричат дома на седемте бедуински племена Марс на Земята. Червеникавите пясъчни дюни и тайнствени каньони са като че ли точно копие на марскианския пейзаж. 

Не случайно режисьорите на Американския филм „Марсианецът” с Мат Деймън са избрали пустинята Уади Рум за снимките.

„Бяхме в пустинята в Йордания, за да заснемем всички външни сцени, беше много красиво там, въпреки горещината! Имах късмета да снимам с режисьора Ридли Скот, защото много бързо заснехме сцените, без излишни повторения. Сигурно ако бях с друг режисьор щях да се потя като луд, навлечен с космическия костюм”, разказва актьорът Мат Деймън.

Апаратът InSight кацна на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Уади Рум е главен герой във всички филми за фатастични истории. Кинаджиите са заснели тук и лентите „Лорънс Арабски”, „Прометей”, „Трансформърс” и „Роуг  Аун – история от Междузвездни войни”.

Йорданското правителство привлича туристите с клип, в който показва, че наистина можем да усетим тръпката да бъдем като истинските космонавти. И ако на този етап единствено можем да мечтаем да стигнем до Червената планета, то поне може да стъпим в космическото селце, построено до мястото, където е заснет „Марсианецът”. Марсианското усещане в близо 20-те купола обаче, ще ни излезе малко по-солено, отколкото да спим в някоя от бедуинските шатри.

Царството на пясъчния ориент предлага близка среща с властелина на тези земи – бедуините, чието основно препитание е туризма. 

На Марс има химични съставки, подходящи за производство на ракетно гориво

Разликата между дневната и нощната темепература е голяма. 30-градусовите жеги през деня отстъпват на 4-градусовите студове през нощта, а красивите арабски нощи могат да бъдат безкрайно коварни.

Но всеки смел турист ще изтърпи студа, за да вкуси от смесицата от култура, храна и уникалното нощно небе, което разкрива безумно красива гледка към Млечния път. Бедуинските шатри от черги предлагат нощувки с музикална програма, запален огън и вкусни гозби, заровени и приготвени в горящия пясък. Авантюристичното преживяване под нощното небе. А на сутринта може да покара пясъчен сърф. По-страхливите просто използват сърфа за шейна, само че пясъчна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.