Обвинени са за 7 престъпления, сред които и за пране на над 1 млрд. лв.

Евгения и Николай Баневи бяха върнати в България. Двамата бяха екстрадирани с два различни полета. Единствено екип на новините на NOVA беше на борда на самолета, в който беше Eвгения Банева. На родна земя прокуратурата посрещна бизнес - семейството с обвинения в седем престъпления. Сред тях са пране на пари, укриване на данъци, ръководене на организирана престъпна група и притежания на оръжия.

Обвиненията срещу тях са ясни – Николай Банев ръководел престъпна група, в която членували майката му Мария и жена му Евгения. Семейството е обвинено в източването на 4 приватизирани предприятия и пране на пари – над 1 милиард лева. 

СНИМКИ ОТ ЛЕТИЩЕТО ВИЖТЕ ТУК

Акцията срещу семейство Баневи започна на Димитровден, а днес - на Никулден, Николай и Евгения се приземиха в България, арестувани и под конвой. Само три часа след като бяха поети от българските власти, Евгения и Николай Баневи бяха обвинени.

МВР показа дома на Баневи отвътре (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ ДОМА НА БАНЕВИ ВИЖТЕ ТУК

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

 

"Основно за 5 престъпления, като щетата, причинена от присвояването и данъчните престъпления е над 90 млн.лв. Към наказателна отговорност ще бъде привлечена и майката на г-н Банев", каза Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

Малко след 13 часа Евгения и Николай Баневи се приземиха на летище София. С два отделни полета, под сериозна охрана и с пълна забрана да говорят и да бъдат снимани. Минути по-късно семейство Баневи бяха отведени в Следствения арест. А там - обвинени за това, че през изминалите 13 години били част от престъпна група, в която участвала и  майката на Николай Банев.

"Майката на г-н Банев е участвала в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест". Тя е разпореждала и е взимала пари от касите и на „Полимери” и на „Тежка индустрия”. Продала е кран при много неизгодни условия. Тя е и активен участник в прането на пари", каза прокурорът Мария Дойчева. 

„Над 1 милиард лева, т.е. ,да бъда по-точен, 589 800 000 евро, които се намират в офшорни сметки на тези лица, извън България”, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Освен за пране на пари, Баневи са обвинени и за източването на 4 приватизирани от тях дружества.

„Това са  „Полимери“ АД, „Елма“ АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД.  приватизира се, лека полека едно предприятие парите вече не влизат в него, а в офшорни сметки и накрая откровено започва да се реже дружеството на скрап. Щетата от това престъпление и от данъчните престъпления са над 90 милиона лева”, каза Гешев.

Тази схема, според прокуратурата, действала от 2005-та досега, без да бъде разкрита:

„Факт е, че държавата не си е свършила работата, но не това разследваме. На всички обаче е ясно, че нещо не е наред и че едни хора са окрали всичко. Има хора, които са се самоубили в Троян като са останали без работа, макар и късно ще се постараем да има справедливост”.

Прокуратурата ще се постарае и семейство Баневи да остане за постоянно в ареста. Дали съдът ще уважи искането им – ще разберем в петък.

Прокуратурата ще поиска майката на Николай Банев – Мария да бъде освободена под парична гаранция заради възрастта й.  Българските служби са поискали от държавите, в които Николай и Евгения Баневи са имали сметки в банки, всички техни финанси да бъдат запорирани, докато не приключи разследването и не бъде установен техния произход.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер - за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група; за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница

След ареста на Баневи: Къде отидоха парите на прехода?

Адвокатите на Баневи внасят възражения по обвиненията на специализираната прокуратура

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.